Ukrajina: Opozícia začala kampaň za odvolanie prezidenta Janukovyča

17.07.2012 Celý región

Kyjev 16. júla (TASR) - Najväčšia ukrajinská opozičná skupina dnes začala kampaň za obžalovanie prezidenta Viktora Janukovyča z údajného porušovania ústavy, potláčania demokracie a prenasledovania opozičných vodcov.

Janukovyč je pod paľbou kritiky Západu za politicky motivované väznenie bývalej premiérky a najvplyvnejšej opozičnej líderky Julie Tymošenkovej, ktorú porazil v ukrajinských prezidentských voľbách v roku 2010. Vysokopostavení predstavitelia Európskej únie minulý mesiac bojkotovali majstrovstvá Európy vo futbale EURO 2012 na Ukrajine na protest proti jej uväzneniu.

Do parlamentných volieb 28. októbra zostávajú tri mesiace a Tymošenkovej strana ohlásila kampaň za obžalobu Janukovyča za spáchanie trestných činov a ďalším jej cieľom bude jeho odvolanie. Ukrajinské súdy zvyčajne rozhodujú v súlade s vládnou líniou a tak je nepravdepodobné, že vynesú verdikt proti Janukovyčovi - odborníci však tvrdia, že kampaň zrejme pomôže zmobilizovať podporu pre opozíciu pred rozhodujúcimi voľbami.

Kampaň "Ukrajina proti Janukovyčovi" má ako logo prečiarknutý profil Janukovyča s kráľovskou korunou a bude zbierať podpisy na podporu žaloby proti prezidentovi. Potom sa bude snažiť o spustenie procesu odvolania v parlamente.

"Cieľom kampane je zbaviť prezidenta Viktora Janukovyča právomocí," uviedol Tymošenkovej poradca Oleksandr Turčynov na dnešnej tlačovej konferencii. "Áno, to sa nestane hneď, ale táto úloha bude splnená," dodal.

Demokracia na Ukrajine sa po návrate Janukovyča k moci v roku 2010 opäť zhoršila, konštatovala agentúra AP. Proruský líder (62) zasahoval do ústavy tak, aby posilnil svoje právomoci, snažil sa obmedziť slobodu médií a potláčal protivládne protesty.

Zdroj: AP
 

Vyberte región